Escape Games – som også kaldes Escape Rooms – er et forholdsvis nyt koncept i Danmark, men har eksisteret siden 2006 på verdensplan. Det kan sammenlignes med et adventure computerspil, der blot foregår i virkeligheden, og hvor man deltager som et hold for at gennemføre spillet.

I København findes der efterhånden mange steder, hvor man kan deltage i escape games. De fleste udbydere har flere rum, dvs. flere forskellige spil man kan prøve. Et spil er altid bygget op om en baggrundshistorie, og en opgave som skal løses for at gennemføre spillet. Man har typisk en time til at gennemføre spillet.

Escape Games i København

Sådan foregår spillet

Ved spillets start forklarer en såkaldt gamemaster baggrundshistorien for spillet, og herefter bliver man lukket ind i rummet, hvor spillet foregår. Der vil typisk være visse regler man skal overholde som f.eks. ikke at anvende sin mobiltelefon. Herefter er det bare at gå i gang med at lede efter de første spor og løse gåderne/puzzles lineært en efter en og kombinere de ting man finder for at komme videre. Visse escape games spilles dog i såkaldt matrix form, dvs. hvor man i stedet kan finde flere ledetråde på samme tid.

Når en gåde er løst vil det afføde nye gåder, der igen skal klares indtil den sidste er gennemført og man kan komme ud af rummet igen. Således kan den sidste gåde f.eks. være til låsen af døren man kom ind af.

Spillet kan involvere alt fra hemmelige rum, koder, låse, hemmelige beskeder, mystiske nøgler med mere. Løsning af gåderne udfordrer generelt nysgerrigheden, kreativiteten og problemløsningsevnerne hos deltagerne. Og gåderne kan nogle gange gøre brug af for eksempel matematik eller kendskab til historiske perioder.

De fleste steder har en væg eller tavle, hvor holdet enten selv skriver deres holdnavn og resultattid, eller hvor personalet gør det.

Hjælp undervejs

Undervejs i spillet vil game masteren overvåge via videokameraer om spillerne sidder fast og vil derefter hjælpe lidt med ledetråde for at man kan komme videre. Disse ledetråde leveres typisk via tekst eller billeder på en skærm, der er ophængt i rummet. I nogle Escape Games har man dog mulighed for i stedet selv at vælge, hvornår man vil have hjælp. Det foregår da via en iPad, hvor hjælpen kan fås mod tidsmæssigt strafpoint.

Man skal generelt ikke være bange for ikke at kunne gennemføre spillet uden hjælp. Det er normalt at få en del hjælp gennem spillet fra game masteren.